Je diafragma

Je diafragma

De verloop van een klein diafragma naar een grote.

Wat is je diafragma en hoe werkt het? Zet je duim en wijsvinger op elkaar en als je dan met je wijsvinger naar binnen beweegt word het kleiner, zo komt er dus minder licht doorheen. Hetzelfde werkt je diafragma als je het een groot F getal hebt (je wijsvinger naar binnen bewegen) krijg je een kleine opening waar je licht door moet komen, andersom werkt het precies hetzelfde een klein F getal (je wijsvinger op het puntje van je duim) heb je een grote opening waar ja licht doorheen komt.

Een groot diafragma (klein F getal)

Met een groot diafragma valt er veel licht op je sensor. Je hebt met een groot diafragma veel minder scherpte in je foto, ook heb je hier maar een klein gebied scherp. Bij een grote diafragma kan je een korte sluitertijd gebruiken omdat er genoeg licht op je sensor valt.

Je voorwerp springt hier meer naar voren toe omdat je je focust op één stukje, de aandacht zal daar dan ook naar toe worden getrokken. Het is belangrijk dat je juist op het goede punt scherp stelt, je ziet erg goed wanneer iets net niet goed scherp is gesteld op de plek waar het voorwerp uitspringt.

Wordt veel gebruikt bij:
Portret, macro en eten.

Deze krokus is gefotografeerd op f/4.

Een klein diafragma (groot F Getal)

Bij een klein diafragma valt er minder licht op de sensor. Bij een klein diafragma maak je gebruik van langere sluitertijden. Als je een klein diafragma gebruikt heb je veel meer scherpte in je foto. Bij een klein diafragma gebruik je langere sluitertijden.

Met een klein diafragma krijg je steeds meer scherpte in je foto’s, de aandacht wordt niet specifiek gericht op een bepaalde plaats.

Wordt veel gebruikt bij:
Architectuur en landschap.

Dit gebouw heb ik gefotografeerd op f/9, niet heel erg hoog maar genoeg om de hele gevel scherp op de foto te krijgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s