Macrofotografie | de macrolens

Een macrolens is speciaal ontworpen om van dichtbij te fotograferen. De bedoeling van een macrolens is dat hij 1:1 vergroot, dat houd in dat je wat je ziet wordt vergroot tot 1 cm op je sensor. Bij sommige lenzen vergroot hij zelfs nog meer. Het mooie van zo’n lens is dat je geen kwaliteit verlies hebt doordat je veel glaswerk hebt.

Waarvoor wordt nou de macrolens gebruikt? Voornamelijk bij macrofotografie maar ook zeker bij portret omdat deze lenzen vrij scherp zijn en zo je ook de meeste details vastlegt van een mens. Bij het kopen van een macrolens op een full frame body fotografeer je op de aantal mm die er op je lens staan. Heb je geen full frame body? Dan mag je nog eens 25mm erbij op tellen. Zo kom ik dus met 85+25=100mm ik fotografeer met mijn macrolens geen 85mm maar 100mm. Dit geld overigens voor alle lenzen die niet op een full frame body zitten.

Waar moet je rekening bij houden met het kopen van een macrolens?
– Wat is de maximale scherpstelafstand?
– Wat zijn de F waardes?
– Heb je een beeldstabilisator nodig of gebruik je een statief?
– Wat wil je er mee gaan fotograferen?

Het zijn allemaal keuzes die je moet maken, producten vergelijken en als het kan in een fotozaak testen. Zo kom je het beste bij je keuze ervaar je de lens zelf en zijn mogelijkheden. Vaak koop je maar 1 macrolens en dat moet een goede zijn waarvan je 100% erachter staat. Ikzelf twijfelde lang tussen 2 lenzen. Uiteindelijk viel de keuze op een macrolens met beeldstabilisator omdat de bewegingsonscherpte verdween.

Advertenties

3 gedachtes over “Macrofotografie | de macrolens

  1. blogsvanmiranda zegt:

    Goed artikel, ga ik onthouden, wil in de toekomst als ik wat beter overweg kan met mijn Canon 1100d andere lenzen erbij halen.

    • iamiloon zegt:

      Heb getwijfeld tussen de Tamron 90mm en deze Nikkor 85mm. Heb toen gekozen voor de 85mm gekozen omdat deze VR heeft en ik graag nog macro uit de hand doen en niet perse op een statief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s